I'm alive! + yksi epäonnistunut pääsykoe

Hejssan!

Tämän kahden kuukauden aikana on ehtinyt tapahtua ihan hurjasti. Kursseja on nimittäin jäljellä enää reilut yksi tälle vuodelle! Ensi viikolla koittaa Tuki- ja liikuntaelimistön tentti, jota odotan jo kauhulla. Innoissani siksi, että sen jälkeen pyrähdän suoraan tentistä lentokentälle ja minireissulle, kauhulla siksi, että opiskeltavaa on vielä ihan kamalasti. Kirjoittelen tästä ykkösvuoden mielenkiintoisimmista kurssista vähän myöhemmin, tämän postauksen aiheena on oma pääsykokeeni vuodelta 2016. Tämä oli vuosi, jolloin hain ensimmäistä kertaa - ja epäonnistuin. Tarkoituksenani ei ole lannistaa teitä tämän kevään hakijoita, vaan enemmänkin näyttää kuinka pienestä se onnistuminen voi olla kiinni. Tein samanlaisen postauksen viime kevään kokeesta (jolla siis pääsin sisään), sen voit lukea täältä.

Tänä(kin) vuonna nro 1 lisästressin aihe.


Tehtävä 1
Väittämät
Pisteet: 56/92

Väittämät eivät koskaan olleet mun vahvuus. Vaikka pyrinkin noudattamaan sellaista strategiaa, että vastaan vain jos olen AIVAN varma, silti onnistun aina keräämään miinuksia. Tässä kokeessa jätin 13 kohtaa vastaamatta, väärin vastasin kymmeneen osiossa A ja osiossa B vihkoon meni kuusi kohtaa (muut menivät oikein). Näihin ei auta kuin huolellisuus ja tasapainoinen tietous kaikista aineista. Nämähän usein ovat tyyliä tiedät - tai et.

Tehtävä 2
Biologian menkkahormonitehtävä
Pisteet: 5/10

a)-kohdassa olin vastannut puolet väittämistä oikein ja puolet en, b)-kohdasta sain täydet pisteet. Biologia oli ekassa haussa heikkouteni ja en vain osannut hormonihommia riittävän hyvin.

Tehtävä 3
Biologian "kuka on varsan isä?" -tehtävä
Pisteet: 7/10

Omasta mielestäni olin osannut vastata tähän täydellisesti, vastaustilankin käytin kokonaan. Sakkoa tuli siitä, etten ollut tajunnut määritellä mikä on elektroforeesi ja mihin se perustuu. Kysymyksen asettelu ei mielestäni viitannut siihen että se olisi pitänyt selittää. Olisin nimittäin sen kyllä osannut. Tämä kertoo sen, että kannattaa aina kirjoittaa vastaukseen kaiken mikä vähänkin voisi osua maaliin. Tehtävät tarkastetaan todennäköisesti niin, että tarkastajalla on lista asioista, jotka vastauksesta pitää löytyä. Jos ei löydy, ei tule täysiä pisteitä.

Tehtävä 4
Biologian hapan laskeuma -essee
Pisteet: 0,5/11

Tämä oli omalta osalta kokeen pohjanoteeraus :D Olin siis skipannut biologian 1- ja 3-kurssit kokonaan, koska en ehtinyt lukea niitä. Sain puolikkaan säälipisteen kun yritin kemian kautta päätellä, mitä happosateessa tapahtuu. Tästä voisi oppia sen, että älä koskaan jätä mitään tyhjäksi, satuilet JOTAIN. Paitsi silloin jos tulee miinusta väärästä vastauksesta. Näin kuitenkaan harvoin on "avoimissa" kysymyksissä.

Tehtävä 5
Biologian yläraajan nimeämistehtävä
Pisteet: 10/11

Olkaluun sijasta olin kirjoittanut olkavarsiluu. Ekana mieleen tuli kyllä olkaluu, mutta sain itseni sekaisin sillä, että aloin ajattelemaan että mikä luu olkapäässä on, ja että onko se olkaluu... Noh, nyt tiedän ettei siellä olkapäässä ole luista kuin humerus ja scapula (ja vähän muutakin) muodostamassa niveltä. Opimme tästä, että luota aina intuitioon!

Tehtävä 6
Biologian munuaisväittämätehtävä
Pisteet: 8/11

Jätin vastaamatta 2. väittämään, koska en ollut varma vastauksesta. Osa perusteluistani oli myös hieman vaillinaisia. Tästäkin olisi ollut helppo saada täydet pisteet, jos bilsan taidot olisivat olleet paremmat.

Tehtävä 7
Kemian heppahikitehtävä, jossa laskettiin entalpioita.
Pisteet: 12/12

Lasku oli suoraviivainen kemman lasku, ei mitään outouksia. Laskeminen ja kemia olivat mun vahvuuksia, niin nämä sujui yleensä aika hyvin. Tärkeintä on laskea rauhassa ja hosumatta, ettei tule typeriä huolimattomuusvirheitä (niistä sitten kohta lisää).

Tehtävä 8
Kemian liukoisuustulo + ilotulitustehtävä
Pisteet: 11/12

Olin antanut vastauksen yhden desimaalin liian tarkasti. Kyseessä ei ollut edes mikään kompatarkkuus, vaan se oli ihan selkeästi pääteltävissä lähtöarvoista. Olin itse vain kiireessä tulkinnut, että luvussa 1,021 on kolme merkitsevää numeroa. Eli tarkkuutta!

Tehtävä 9
Kemian palmitiinihappotehtävä
Pisteet: 7/8

Tämä oli tyyppiä, missä piti kirjoittaa ainoastaan vastaus sellaiseen pikkulootaan. Olin a)-kohdassa vastannut liian epätarkasti, joka vei pisteen. Johtui siis siitä, etten ottanut huomioon pyöristyssääntöä, jonka mukaan yhteen- ja vähennyslaskuissa pyöristys tulee epätarkimman lähtöarvon desimaalien mukaan, ei siis merkitsevien numeroiden. Eli hutilointi maksoi lisää pisteitä.

Tehtävä 10
Kemian natriumatsiditehtävä
Pisteet: 9/10

a)-kohdassa reaktioyhtälö väärin. Olin natrium sijasta laittanut natriumionin. Jos olisin muistanu tarkistaa varaukset reaktioyhtälön molemmin puolin, olisin huomannut virheeni. Tämä ei onneksi vaikuttanut b)- ja c)-kohtiin koska muut stoikiometriset kertoimet olivat oikein. Eli yhteensä tähän mennessä huolimattomuus on maksanut jo 3 pistettä.

Tehtävä 11
Fysiikan kiihtyvän liikkeen tehtävä
Pisteet: 10/10

Tämä fysiikan osa-alue on sujunut mulla aina aikas hyvin, näitä olen joutunut pyörittämään aiemissakin opinnoissa.

Tehtävä 12
Fysiikan radioaktiivisuustehtävä
Pisteet: 3/10

a)-kohdasta sain kaikki pisteeni. Virhe tuli kaavojen käytössä, olin sotkenut jotenkin sen mitä kaavaa piti käyttää ja yhtälöstä tuli lopulta aika kammotus. Koska a)-kohta oli väärin, b)-kohtakin meni väärin, vaikka olin äärettömän raja-arvokuvion osannutkin. Tähän olisi auttanut parempi laskurutiini ja tuntuma kaavoihin.

Tehtävä 13
Fysiikan virtapiiritehtävä
Pisteet: 6/10

Inhokki osa-alueeni fyssassa. a)-kohta meni oikein, mutta b)-kohdassa minulla oli mennyt kytkennät sekaisin. Tähänkin olisi auttanut laskurutiini.

Tehtävä 14
Fysiikan intensiteetti/desibelitehtävä
Pisteet: 10/10

Suhteellisen suoraviivainen fysiikan tehtävä, missä en pyöristänyt mitään väärin :D

Tehtävä 15
Fysiikan hevostallitehtävä
Pisteet: 4/10

Tämän tehtävän takia hakkasin päätäni seinään ehkä pari kuukautta tulosten tultua. Olin laskenut sen täysin oikein PAITSI että olin unohtanut tallin pinta-alaa laskiessa kertoa seinän pinta-alan neljällä. Ihan puhdas aivopieru, olin niin innoissani kokeessa tästä tehtävästä, koska tiesin että osaan sen. Kun sitten megapuhurilla aloin sitä laskemaan, kävin huolimattomaksi. Tässäkin olisi kannattanut ottaa ensiksi syvään henkeä ja laskea rauhassa. Sekä ehkä vielä tsekkaa nopeasti lasku kerran läpi lopuksi.

Tehtävä 16
Fysiikan liikemäärätehtävä
0/10

Tässä olikin sitten toinen yhtä suuri kriisin paikka oman paperin nähtyäni. Olin tajunnut tehtävän ihan oikein, mutta unohtanut ottaa huomioon liikemäärän suunnan, eli miinukset puuttuivat osista liikemääriä. Vaikka päättelyketjun tulos sattuikin osassa kohdista oikeaan, meni koko tehtävä nollille. Tämä harmitti mua ehkä eniten, koska tiesin miten tehtävä ratkaistaan, mutta huolimattomuuden takia pisteitä ei tullut.

Eli lopputulema oli se, että huolimattomuusvirheistä menetin 19p!!! Ja kyseisenä vuonna jäin 16p raakapisteen päähän, eli jos en olisi mokannut näitä kahta vikaa, olisin päässyt sisälle. Eniten minua harmitti se, että kyse oli ehkä enemmän hermoista kuin osaamisesta. Toisaalta se antoi uskoa, että ensi vuonna mennään sisään aivan varmasti. Olin päättänyt jo ennen tulosten tultua, että haen uudestaan jollen pääse, ihan sama vaikka en saisi yhtäkään pistettä.

Tällä kirjoituksella haluaisin kuitenkin tsempata juuri kaikkia teitä, joilla on yksi tai useampi yritys jo takana. Jos käyt vilaisemassa kokeeni pisteet viime keväältä, huomaat että menin sisälle reilusti yli rajan. Eli kehitys voi olla järisyttävä yhdessä vuodessa! Kannattaa siis painaa epäonnistumiset pois ajatuksista ja keksittyä siihen mitä niistä voisi oppia. Itse tarkistin jokaisen tehtävän viime keväänä kun sain ne valmiiksi, ja ei muuten tullut yhtä pahoja huolimattomuusvirheitä. Ja jos haet ekaa kertaa, toivottavasti tästä välittyy se, että ekalla on ihan mahdollista päästä sisään!

Älä mieti sitä kuinka paljon joku muu on lukenut, montako tuntia pitää lukea että pääsee sisälle, miten pitää sijoittua harjoituskokeissa. Jokaiselle se luku on eri, eikä määrä takaa laatua. Tärkeintä minusta tässä vaiheessa kevättä on karsia omasta tekemisestä sellainen "taustakohina". Eli juuri tuo muiden tekemisistä ahdistuminen, spekuloiminen jne. Lukeminen on tehokkaampaa kun keskityt vain siihen. Keskity ajattelemaan, että pääset tänä vuonna sisälle. Tämä on sinun vuotesi!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aikuisopiskelijan opiskelun rahoitus

Via Dolorosa - eli miten pääsin lääkikseen

TuLe - alfavuoden kivoin (ja raskain) kurssi