TuLe - alfavuoden kivoin (ja raskain) kurssi

Hejssan!

Näin pääsiäislomalla on edes verran aikaa, että kouluhommien ja töiden lomasta ehtii tännekin kirjoitella. Ajattelin rustailla vähän pari viikkoa sitten päättyneestä Tuki- ja liikuntaelimistö -jaksosta, joka on tähän asti ollut kyllä oma ykkösvuoden lemppari!


Kurssin tavoitteena on opiskella pääpiirteittäin kaikki tärkeimmät ylä- ja alaraajan lihakset, luut, hermot sekä veri- ja imusuonet. Listastakin voi jo päätellä että työtä oli aikamoisesti. Tulin hankkineeksi myös ekat fyysiset kirjat tälle vuodelle, nimittäin anatomian atlaksen ja Gray's Anatomy for students, joka on textbook atlaksen tueksi. Näin jälkikäteen harmittaa vähän ettei piheyksissään tullut ostettua atlaksen (minulle Thieme) kolmiosaista versiota, josta olisi ollut nyt tällä hetkellä käynnissä olevalla Hermosto-jaksolla hyötyä.

Kuten aina, kurssin pari ekaa PBL-keissiä menee siinä, että yrität löytää toimivaa tapaa opiskella kyseistä kurssia. Tämä kun oli ensimmäinen makrokurssi (eli ei piiperrellä vain molekyylitasolla), se tuntui erityisen vaikealta. Loppujen lopuksi rytmi alkoi löytyä ja sain hyvän rutiinin päälle anatomian pänttäämisessä. Koska sitähän se oikeastaan oli - pänttäämistä. Latina jännitti vähän etukäteen, mutta itseasiassa perustermit kun opettelee, suurimman osan nimistä pystyy päättelemään. Olen aikoinani lukenut lukiossa pitkän ranskan, joten siitä saattoi olla ehkä hivenen hyötyä, mutta ei kauheasti.

Oppimisvälineinä käytin atlaksen ja textbookin lisäksi Thiemen flash cardseja, joista tykkäsin tosi paljon. Niistä sai hyvin kokonaiskuvan ja korteissa oli aika ajoin myös kivoja tärppikysymyksiä. Näiden lisäksi ostin iPadille Complete Anatomy -nimisen apin, jossa pystyy tutkimaan anatomiaan kolmiulotteisen mallin avulla. Sovelluksessa pystyy tutkimaan kätevästi mitä minkäkin lihaksen alla on, mistä suonet sekä hermot kulkevat, etsimään luiden nimiä ja niiden osia. Käytin sovellusta sellaisena extra-apuna, jos joku juttu ei auennut atlaksesta tai Graysta.

Screen shot Complete Anatomysta. Tässä musculus flexor hallucins longus et digitorum. Eli pottuvarpaan ja muiden varpaiden koukistaja. Niiden välistä sujahtaa arteria tibialis posterior, eli säären takana kulkeva valtimo.

Kurssista kivan teki myös vaihtelevat opetustilaisuudet:

  • Perus PBL ja luennot, meidän ryhmällä oli tosi kiva tutor, joka selitteli meille paljon asioita auki (näin ei todellakaan aina ole), luennot on aina vähän niin ja näin, riippuu täysin luennoitsijasta.
  • Elävä anatomia: tutkitaan parin kanssa palpoiden (eli tunnustellen) lihaksia, ligamentteja ja luita. Kantapään kautta tuli koettua että nämä olivat kivoja, jos oli ehtinyt opiskelemaan alle, tuskaisia jos olit pihalla :D
  • Dissektiot: tutkitaan opettajien avustuksella anatomisia rakenteita lääketieteelle lahjoitetuista kadavereista. Meillä saa valita osallistuuko dissektioon, jossa rakenteet preparoidaan itse vai pelkästään dissedemoon, jossa rakenteet on valmiiksi preparoitu ja opettaja demoaa tärkeimmät asiat. Itse valitsin jälkimmäisen, lähinnä aikataulullisista syistä. Pätee sama kuin edelliseen, eniten sai irti, jos oli lukenut hyvin tutkittavat rakenteet.
Kurssiin kuului myös yksi tapaus fysiologiaa, jolloin tutkimme maksimaalista hapenottoakykyä polkupyöräergometrin avulla sekä lihasten sähköistä toimintaa ENMG:lle. Polkupyöräergometriassa tutkittava polkee polkupyörällä tietyn ajan vastusta koko ajan hiukan kasvattaen, kunnes ollaan äärirajoilla. Samalla mitataan sykettä, rasituksen tunnetta ja tehoa. ENMG-tutkimuksessa annetaan tutkittavalle sähköiskuja ja selvitetään hermon johtumisen nopeutta sekä työnnetään neula lihakseen ja tutkitaan sen toimintaa. Tavoitteena on siis saada tietoa ääreishermostosta.

Kaikista eniten tykkäsin lukea hermoista ja niihin liittyvistä testeistä. Nyt pitäisi siis osata edes jollain tasolla pohtia, että jos vaikkapa päkiä on puutunut, missä on ongelma. Kurssi oli hyvin kiinnostava myös henkilökohtaisista syistä. Onnistuin nimittäin tanssitunnilla vaurioittamaan oikean polven kierukan ja joiduinkin sitten lopulta polvileikkaukseen. Kun leikkauksesta toivuin heräämössä, sain luettavaksi oman potilaskertomukseni. Oli ihan älyttömän siistiä lukea sitä ja tajuta, että jo yhden anatomian kurssin perusteella ymmärsin kertomuksesta suuren osan. Kirurgiaan liittyvistä välineistä minulla ei tietenkään ole vielä käryä, mutta googletin nekin innoissani :D 

Tsemiä kovasti kaikille lääkikseen pyrkiville lukemisen loppukoitokseen, itse olin viime vuonna tähän aikaan Tallinnassa "lomalla" eli lukemassa raivolla viimeisiä silauksia.





Kommentit

  1. Onpa motivoivaa lukea tällaista kun itse jo pienessä tärinässä odottelee innonsekaisella kauhulla pääsykoetta :) Toivon, että ens vuonna mäkin pääsen opiskelemaan unelma-alaa, kaks vuotta oon nyt teekkarina pyörinyt nimittäin :D

    Tässä vielä mun blogi jos kiinnostaa vilkaista :)
    http://teekkaristalaakariksi.blogspot.fi/?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että nää raapustukset tsemppaa! Kovasti voimia vielä loppurutistukseen, on todellakin sen kaiken vaivan arvoista! Mä itse asiassa olenkin sun blogia seuraillut tässä tän vuoden :D Jotenki niin on kyllä sympatiat noihin fiiliksiin kun muistaa vielä omat viime vuoden paniikit. Hyvin se menee!

      Poista

Lähetä kommentti

Mietteesi:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aikuisopiskelijan opiskelun rahoitus

Via Dolorosa - eli miten pääsin lääkikseen